Ние и занапред ще останем верни на нашите клиенти и партньори

Стоян Стоянов, основател и изпълнителен директор на ОЙРОШПЕД ГРУП

2020 година ОЙРОШПЕД навършва 30 дълги и ползотворни години. Това е впечатляващо за частна фирма в България. Затова искам да започна с малко история по случай празника.

Началото през 1990 година


Създадох ОЙРОШПЕД на 13 юни 1990 г. Пред очите ми и сега е апартамента с площ от 59 кв.м. в ж.к. Младост 1, от където започна дейността на ОЙРОШПЕД и получихме първите поръчки.Преди това работех над 9 години за държавния спедитор, от които 4 години в Германия и Австрия.
Само година след създаването й наех склад и офис на Сточна гара в София и вече с близо 10 души гордо заявихме, че сме първия частен групажен спедитор в страната след промяната.
Пътят, извървян до днес, беше изпълнен с препятствия, но ежедневният риск, периодичната хиперинфлация, проблемите с администрацията при строителството на логистичните бази, както и нелоялната конкуренция се преодоляваха с лекота на тази възраст – 33 години!

Първият партньор


Първият партньор на ОЙРОШПЕД за групажни превози бе „Експрес Виена“. Те ме потърсиха, тъй като не виждаха партньор в лицето на държавния спедитор, при наличие на негово дъщерно дружество във Виена. По ирония на съдбата аз имах задачата да създам тази дъщерна фирма преди да ми изтече мандата и да се върна в страната.

Познавах добре Експрес, а и те мен. Тяхното доверие във възможностите на ОЙРОШПЕД беше гарант за всички последвали партньорства в цяла Европа, без които щяхме да останем дребен спедитор и до днес. И тогава имахме увереността, че сме майстори в спедицията, а майсторите знаят добре, че в транзитът е удоволствието на професията! Тогава организирахме по поръчка на ирански кореспондент 150 превоза от Германия за Иран. Имаше „инфарктни“ моменти свързани с плащането, но краят беше успешен и спечелените от тази сделка пари стигнаха да предплатя наема на офиса и склада на Сточна гара за 3 години. От този момент започнахме да се развиваме с бързо и завидно темпо.

Уроците в бизнеса


Много скоро разширихме групажните превози и с Германия с голям мултинационален концерн. С него достигнахме забележителните 7 отпътувания на седмица от Манхайм. Развихме групажни съобщения с Италия, Испания, Бенелюкс, Полша, Чехия – цяла Европа. Лихвите по това време бяха изключително високи и без да ползваме кредити от банки успяхме да построим две сгради около бул. България и Околовръстен път с обща разгърната площ от 14000 кв.м. Скоро складовете ни станаха малки, камионите често изчакваха за обработка на самия булевард „България“ в София.

Всеки концерн, с който партнирахме, искаше да ни придобие, имаше голям натиск! Налагаше се постоянно да търсим алтернативи, но историята след 5-6 години се повтаряше отново. Всяка смяна на партньор водеше до спад в обемите за двете страни. Спомням си как в една сутрин в ден петък установих, че поредният групажен камион от Манхайм е изпратен не до нас. До края на деня намерихме нов партньор, закупих самолетен билет и на следващия ден в Мюнхен, в дома на отговорния за Източна Европа колега изработихме договорите и тарифите. От понеделник пренасочихме работата с този нов партньор. Всичко това беше възможно, защото клиентите в България вярваха в Ойрошпед! През тези години ние ставахме все по-силни и устойчиви, като инвестирахме в хора, технологии и иновации.

Същите концерни, които искаха да ни придобият навремето, днес или изобщо не присъстват в българския пазар или имат слабо присъствие в България. Хората, които ги напускаха и отиваха да работят за други спедитори в Европа, като предпочитаха ОЙРОШПЕД за партньор заради безупречната ни репутация. Тогава имах усещането, че постигам „българската мечта”, че живея в страната на неограничените възможности!

Разрастването и проблемите на компанията


Не познавах нито една „мутра“ или политик, не съм участвал в приватизацията през 90-те години. През 1993 г., когато малко хора плащаха данъци, платих равностойността в лева на 150 000 щатски долара данък печалба.

Но в тези години научих и най-ценния урок в бизнеса – да избягваме да работим с мултинационални компании, а вместо това да търсим взаимодействие с кооперации! Концернът-партньор се стреми да „изсмуче“ максимално резултата от бизнеса, да те обвърже с работа по всички направления, след което да те придобие изгодно. Опитът ни показва, че концернът държи високо ниво на цените на услугите си в собствената си страна и така задушава възможността на малките партньори да са конкурентни. Спомням си, че директно спряхме работа с един от големите немски спедитори за групажни превози, когато намалиха цените за услугите си в Германия с близо 50%. Егоизмът и жестоката конкуренция в бизнеса няма граници, а и България за съжаление никога не е била приоритет на западните спедитори. Кооперациите в транспорта и логистиката са съставени от средни, но изключително активни и отговорни за качеството фирми, обединили интересите си в един или повече хъбове, в който обменят пратки. Откакто преминахме на работа с кооперации, удвоихме обемите, както и значително вдигнахме качеството на услугите.

Второто поколение в бизнеса


В този момент преди 18 години в семейния бизнес се включи и Явор – моят голям син, моят приятел и моята гордост! Искам да поясна защо фамилията му е Панталеев – баща ми се казва Панталей и това тогава беше знак на уважение. Явор завърши дуално висше образование в Германия и практикува при наш партньор в Швейцария. Той работи с лекота и остър ум. Горд съм че стана по-добър от мен. Няма по-голяма радост, когато децата надминат родителя! Заслужено бе избран и за председател на управителния съвет на Националното сдружение на българските спедитори. Семейно наследство е да се държи на почтеност, любов и много майсторство в професията! Имам три прекрасни внучки от него и тайно се надявам и те да харесат професията на спедитора.

Втория етап на голямо развитие на ОЙРОШПЕД започна с неговото включване. Разраснахме екипа, идентифицирахме хората с висок потенциал, като им дадохме ръководни функции. Именно тогава Николай Ночев пое управлението на Еуроспед, компанията ни за международна автомобилна спедиция. Заедно успяхме да закупим терен и да изградим логистичния терминал до Аерогара София, както и логистичните бази в Пловдив, Стара Загора, Бургас, Слънчево (Варна), Лясковец и Русе. В складовете ни обработваме специфични стоки като химикали, препарати за растителна защита, семена за посев, храни и фуражи. Разполагаме със складове под митнически контрол, като изброеното до тук далеч не обхваща възможностите ни.

Създадохме и изправихме на крака Ойрокуриер, а заедно с Иван Божков, Божидар Иванчев и Мирослава Парладийска – доказали се специалисти по въздушна спедиция създадохме Еурохъб, а в последствие и Ойропорт – за морска и пристанищна спедиция и контейнерен транспорт. В тази дейност имахме уникалния шанс да наследим един установен и ефективен екип, който начело с колегата Георги Иванов продължава да ни радва с високата добавена стойност, която създаваме за нашите клиенти и партньори. Заедно с Минко Лазаров, който е универсален специалист в информационните технологии и междувременно и експерт в логистиката, в съдружие и с австрийски партньор създадохме дружество за иновативни софтуерни решения в логистиката.

Международната експанзия


Дойде и моментът за международна експанзия, която се случи на принципа „растем заедно с клиентите“. Един от големите ни клиенти в областта на агробизнеса, мотивиран от взаимните ни успехи в България, ни покани да подобрим логистиката им в няколко страни от Балканския полуостров на принципа 4PL. В последствие от съображения за сигурност и безопасност се наложи да започнем да оперираме собствен склад за химикали (препарати за растителна защита) и семена за посев и така създадохме наше дъщерно дружество в Белград, Сърбия.

Имахме мечта да създадем групажни съобщения с Руската федерация и след упорита подготовка и големи инвестиции и уверения и целеустремен подход на колегата ни Костадин Богдански възникна Ойрошпед Москва. Така започна да действа първата групажна линия по износа от Русия, която вече е регулярна и дори и в настоящата ситуация функционира стабилно. Следвайки интересите ни в областта на транзита развихме и групажна линия за Иран, чрез която снабдяваме тази държава с лекарства, храни и оборудваме от всички държави в Европа.

Най-новото ни начинание е в областта на международните куриерски услуги, където чрез мрежата на SkyNet осигуряваме експресни доставки от и до множество държави в Европа и Света. Като естествено развитие открихме и икономичен сервиз за доставка на пакети до 31,5 кг. в Европа. Услугите, които ОЙРОШПЕД създаде съвместно със Skynet са изключително подходящи за български производители и онлайн търговци.

Колегите, които са рамо до рамо с нас


През тези 30 години с нас рамо до рамо са Николай Ночев, Виолина Коцева, Венцислав Вълков, Николай Данков, с които сме от повече от 25 години заедно и които участваха активно в създаването на днешния ОЙРОШПЕД. Ние сме сплотено семейство, радваме се на успехите си и страдаме, когато някой е в беда. Такива приятелски отношения градим с всички колеги. Някои ни напуснаха – направиха си фирми или отидоха в конкуренцията, но със всички сме се разделили като приятели. Тези раздели отдавна не ги изживяваме драматично, защото всяка промяна ражда развитие за двете страни. Много задълбочено изучаваме демократичните принципи на управление, търсим и прилагаме иновации.

На всички настоящи и бивши колеги в ОЙРОШПЕД казвам едно сърдечно БЛАГОДАРЯ!

Като горди българи и добри хора с добро име ние и занапред ще останем верни на нашите клиенти и партньори. Всички те ни повярваха и виждат, че мерим успешно сили с концерни. Всички, които работят с и в ОЙРОШПЕД са изключително активни и жизнени – по това си приличаме. Голяма част от клиентите ни са малки и средни предприятия. На тях днес казваме: използвайте нашите логистични бази и групажни линии, включително атрактивните за/от Русия, Иран, Кавказките републики. Ние можем да оптимизираме процедите и разходите ви в логистиката, както и да доставим по суша, вода и по въздуха от документи до 5 килограма или 25 тона от и до всяка точка в света!

Тези 30 години са доказателство, че ще продължим да сме най- добрите за вас! Едно сърдечно БЛАГОДАРЯ на  всички за доверието към нас!

Бъдете здрави, успешни и благополучни! Честит празник, ОЙРОШПЕД!